Haber

Deprem bilim adamları fayları inceler; Havadan görülen arıza

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) öncülüğünde çeşitli üniversitelerden deprem bilimciler, deprem bölgesindeki fay sınırlarını incelemek için çalışmalarına 10’uncu gününde de devam etti. İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Sonunda bu fay saçılmaya başladı çünkü artık büyük bir sistemle karşılaşıyor.Bu da Narlı fayının geçmişte kırılabileceğini gösteriyor.Gelecekte kırıldığını gösteriyor. İleride bozulacağını söyler. Beklediğimizi gelecekte daha sağlıklı bir şekilde söyleyeceğiz” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde 5 üniversiteden öğretim üyelerinin katılımıyla 13 deprem bilimcisi 10 gündür afet bölgelerinde görev yapıyor. 4 farklı kümede çalışan bilim insanları, yüzey kırık haritalaması yaparak çalışma sonucunda dağılımları belirleyecek. 10. günde İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü grubu, Kahramanmaraş’tan geçen Narlı fayı sınırının uç noktasında yer alan Pazarcık ilçesine bağlı Tetirlik köyünde inceleme yaptı. İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, Doç. Cengiz Zabci, Prof. Doç. Dr. Cengiz Zabcı tarafından yüksek çözünürlüklü drone ile havadan fay hattı görüntülendi.

“4 KIRIK PARÇANIN TOPLAM UZUNLUĞU 300 KİLOMETREYE YAKINDIR”

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. güneyde yaklaşık 100 kilometrelik bir bölüm kırıldı.Türkoğlu ve Gölbaşı’nın ortasındaki Pazarcık segmenti gibi.Adını verdiğimiz Pazarcık segmenti kırık.Aslında Gölbaşı’ndan Kuzeydoğuya doğru devam eden Erkenek segmenti. Bunlar Doğu Anadolu fayı ile ilgili segmentlerdir.Bunun dışında güneyde Hatay’ın doğusundan geçen Ölüdeniz fayı dediğimiz Ölüdeniz fayı ve Ürdün’e devam eden Ölüdeniz fayı vardır. Ölüdeniz fayının en kuzey ucuna Narlı fayı da denir.Narlı fayının Doğu Anadolu Fayı ile kesiştiği noktadayız.Sabah ilk depremde bu sınırlar kırıldı. G. Bunlar sabah kırılan sınırlardır. Amanos, Pazarcık, Erkenek ve Narlı segmentinde 4 segment kırıldı. Toplam uzunlukları 280-300 kilometre” dedi.

“SİSTEMLER BİRBİRİNE YAKIN, DAHA KOMPLEKS BİR FAY GEOMETRİSİ İZLİYORUZ”Prof. Hüsnü Serdar Akyüz, kesişen fayların birbirine yaklaştıkça karışık bir fay geometrisinin gözlemlendiğini belirterek, “Öğle saatlerinde kırılan fay modülü Çardak fayıdır. Doğu Anadolu fayından tekrar ayrılan doğu-batı doğrultulu bir faydır. Şimdi Narlı fayı üzerinde ölçtüğümüz yer değiştirmeler en çok 2 buçuk metreydi en çok 1 buçuk metre daha düşük ofsetler ölçtük ama sonlara doğru bu fay daha fazla yayılmaya başladı çünkü artık büyük bir sistemle karşılaşıyor.kuzeyde 2 fay sisteminin birleştiği noktayı da biliyoruz.mesela burada bir kesit.sistemler birbirine yaklaştıkça daha karmaşık bir fay geometrisi izliyoruz.bunları tam olarak anlamak için , fay kırıklarının bindirme bölgesinde nasıl yönlendiği, üzerlerinde ne gibi ofsetler olduğu. Bunları anlamak için yerden gözlemler yapıyoruz. Drone ile yüksek çözünürlüklü daha geniş bir alanı taradığımız gibi aynı zamanda değerli bilgiler de sağlıyor bilgi bu iki büyük fayın kesişim noktasını anlamak açısından. Çalışmalar devam etti Şimdi net şeyler söylemeye başlıyoruz. En az 5 arıza modülünün bozuk olduğunu söyleyebiliriz. Toplam uzunluklarını aşağı yukarı iddia edebiliriz. Kuzeye Doğru Gölbaşı’ndan Kuzeydoğuya doğru devam eden Erkenek segmentinin Kuzeydoğu kesimlerinde mevsim şartlarından dolayı güvenilir bilgi alınamadı. Drone’lar ve meteoroloji radarları ile mümkün olan verileri toplamaya çalışıyoruz” dedi.

“NARLI FAYI KIRILABİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR”Prof. Hüsnü Serdar Akyüz, “Narlı fayının bu durumda kırılabileceğini, geçmişte kırıldığını, gelecekte de kırılacağını gösteriyor. İki farklı fayın rekabet noktasıdır. bizim için değerli olan sistemlerdir.oradaki yapılar bize fay sisteminin birleştiği yerde ne tür yapıların geliştiğini anlatır.burası deprem bölgesidir.bu örtüşme noktalarının olduğu yerler biraz daha karmaşık yapılardır.bu nedenle alanlar Etkilenenler de genişlemektedir.Örneğin tek bir fay sınırının kırıldığını düşünürsek çevresinde ve uçlarında hasar bekleriz.Ancak deformasyon zonunun, kırıkların genişlediği daha geniş alanlarda tahribat ve hasar görürüz. işini bitirdi ama hava durumu radarıyla da tarayacağız.Bazı özel şirketler takviye edilmiş,ordu helikopterlerle mümkün olduğunca ayakta durmaya çalışıyor.Bu bilgiyi yere indirdikten sonra daha sağlıklı şeyler söyleyeceğiz. . İçinde gelecek, ne beklediğimizi daha iyi belirleyeceğiz. Hemen söyleyeceğiz” şeklinde konuştu.

– Kahramanmaraş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu