Haber

Eğitim-İş Sinop Şube Başkanı Şahbenderoğlu: “Yeni eğitim-öğretim yılına birçok soru işaretiyle başlıyoruz”

MUSTAFA USTA

Eğitim-İş Sendikası Sinop Şube Başkanı Celal Şahbenderoğlu, “Okullarımız ayın 11’inde açılacak ve eğitim-öğretim yılına başlayacağız. Ancak gerçekten büyük sorunlarla başlıyoruz. Pazarın bu kadar yüksek olduğu ortamlarda insanlar eğitim-öğretime başlıyor” dedi. Okul üniforması ve bazı ders ekipmanlarını satın almakta zorlanıyoruz.” “Maliyetler ve fiyatlar çok arttı. İnsanlar bu konuda çok sıkıntı yaşıyor” dedi.

Eğitim-İş Sinop Şube Başkanı Celal Şahbenderoğlu, memur ve emekli memurlara yapılan zamları ve hükümetin toplu toplu sözleşmelerde uyguladığı artış oranlarını değerlendirdi. Şahbenderoğlu ayrıca eğitim sistemindeki sorunları da dile getirdi. Şahbenderoğlu şunları söyledi:

“BU TİYATRO KONUSUNDA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

“Devletin yaptığı teklifler hakem heyeti tarafından onaylandı. Yetkili sendikanın burada hiçbir faaliyeti yoktu. Biz aslında müzakere adı altında bir gösteri izledik. Geçen sefer yaşadığımız olayların aynısını yaşadık ve bunun sonucunda da Kamu çalışanlarına verilen sefaletin arttığı ortaya çıktı.Şu anda merkez bankanın açıkladığı rakamlar ve geleceğe yönelik öngörüler değerlendirildiğinde, TÜİK’in yanıltıcı rakamlarına dayanan bu toplu sözleşme aslında tam bir sefalet artışına dönüştü. çalışanlar gerçekten çok zor durumdalar. Hayat pahalılığı artıyor ve artıyor, artacağı da bir gerçek. Bu durumdan dolayı memurlar gerçekten zor durumda ve geçim sıkıntısı çekiyorlar. .Kiralarını bile ödemekte zorlanıyorlar.Çarşıdan ürün alıp eve getirmekte zorlanıyorlar.Dolayısıyla hiçbir kazanç elde edilemedi.Bu maaş artışları dışındaki kazançlar bile aslında tam olarak kararlar doğrultusunda uygulandı. Önceki sözleşmede alınmıştır. Ekstra bir kazanç gözlemleyemedik. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi süreci tiyatrodan başka bir şey değildi. Herkes tarafından görüldü. Elbette Eğitim-İş sendikamız da bu konudaki görüşünü ortaya koyacaktır. Bu tiyatroya sessiz kalmayacağız. Sendikamız bu doğrultuda grup eylem süreci başlatacak ve konuya tepki göstermeye devam edeceğiz.

“MALİYETLER VE FİYATLAR ÇOK ARTTI. İNSANLAR BU KONUDA ÇOK SIKINTI YAŞIYOR”

Ayın 11’inde okullarımız açılacak ve eğitim öğretim yılına başlayacağız. Ama gerçekten büyük sorunlarla başlıyoruz. Pazarın bu kadar yüksek olduğu ortamlarda insanlar okul üniforması ve diğer sınıf ekipmanlarını satın almakta zorlanıyor. Maliyetler ve fiyatlar çok arttı. İnsanlar bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Bu süreç böyle devam edecek gibi görünüyor. Elbette tek sorun bunlar değil. Okullarımız açılıyor ama bazı sorunlarla açılıyor. Maalesef bazı öğretmenlerimizin, özellikle eşi başka ilçede olanların atama konusunda mağduriyeti giderilmedi. İl dışından gelen eş statüsü randevularında öncelik verilmiş olup, il içerisinde eş statüsü randevusu bekleyen arkadaşlarımızda halen mağduriyet yaşanmaktadır. Ayrıca ulaşım sistemindeki sorunlar da halen devam ediyor. Köy okullarında görev yapan öğretmenlerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. Gidiş-dönüş yol masrafları konusunda büyük zorluklar yaşıyorlar. Dolayısıyla maaşları buna yetmiyor. Lojmanlarda kalabileceğiniz söyleniyor ama lojmanlara baktığınızda durumun içler acısı olduğunu görüyorsunuz. Bunlar sıradan insanların kalabileceği pansiyonlar değil. Bu nedenle şehre yakın olan öğretmen arkadaşlarımız araçlarıyla gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Bu da ciddi seyahat masraflarına yol açıyor. Taleplerimizden biri de köylerde çalışan öğretmen arkadaşlarımıza yol yardımı yapılmasıydı. Ne yazık ki toplu iş sözleşmesinde bu yer almıyordu. Ayrıca oradaki bazı öğrencilerin başı dertte.

“BAKANLIK ÖĞLE YEMEĞİ VERMİYOR MU?”

“BAKANLIK BU YIL ÇOK İLGİNÇ BİR UYGULAMAYA GERÇEKLEŞTİ”

Yine okulların açılması sırasında maalesef kontenjanlar konusunda bazı sorunlar ve birikimler yaşanıyor. Bazı okullarda öğrencilerin kalabalık olduğu görülüyor. Bazı okulların son derece seyrek olduğunu, bazı okulların ise aşırı kalabalık olduğunu gözlemliyoruz. Ne yazık ki bu durum planlama ve programlamada önemli zorluklara neden olmaktadır. Yine bazı öğretmen arkadaşlarımızın seçmeli dersler nedeniyle yaşadığı mağduriyetler var. Bakanlık bu yıl çok ilginç bir uygulamaya imza attı. Zorunlu seçmeli dersler diye bir kavram hayatımıza girdi. Yani bir dersin adı hem seçmeli hem de zorunlu olacak. Bu gerçekten ilginç ve düşündürücü bir durum. Öğrenciler ders seçmek zorunda kalıyor. Ne yazık ki bu durum bazı öğretmenlerin kendi alanlarında ders alamamasına neden oluyor. Bu durum öğretmenlerimizi son derece tedirgin ve rahatsız ediyor. Yeni eğitim-öğretim yılına birçok soru işaretiyle başlıyoruz. Bu konuların gün yüzüne çıkmasını istiyoruz. Bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu