Kılıçdaroğlu Aylar Önce Uyardı: Borsa İsyanı Sosyal Medyayı Sararken Eski AKP’li Eski Milletvekili Ayaklandı
Borsa İstanbul’da son dönemde görülen düşüşler ve oynaklık küçük yatırımcıları isyan ettirecek boyuta ulaşırken, büyük sanılan yatırımcılar da isyan noktasına geldi. 2022 yılında Borsa İstanbul’da enflasyonun yanı sıra BİST 100 endeksindeki artışlar ve hisse bazında görülen hareketlerle yatırımcı sayısında eşi benzeri görülmemiş bir artış yaşandı. Seçimlere kadar sürmesi beklenen yükselişlerin 2023’ün prestijiyle görülmemesi ve seçime günler kala artan volatilitedeki dalga boylarının olumsuz bir görünüme bürünmesiyle isyanlar yükselmeye başladı.
Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 2018 yılı Şubat ayında 1 milyona ulaşırken bugün (Nisan 2023) itibarıyla 4 milyon 758 bin 370’e ulaştı.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, o günlerde Borsa’da dolar/TL’de 2021 gibi bir yapının olduğunu paylaşmıştı.
Ardından küçük yatırımcıları uyardı. Daha sonra SPK’ya tabiri caizse “parmağım salladım” dedi ve “gözüm sende” dedi.
Her şeyin yeniden yükselmeye başladığı söylenirken her şeyin durduğu söylendi ancak 2023’ün başında yeniden düşüşler görüldü.
23 Eylül 2021 prestijiyle başlayan faiz indirimlerinin tetiklediği kurların ardından enflasyondaki yükselişle birlikte Borsa İstanbul’da o gün 1.400 seviyesinde olan BIST 100 endeksi, 2021’de 2.400’ün üzerine geriledi. 17 Aralık 2021, dolar ile birlikte 4 ay sonra kurlar zirve yaparken aynı seviyelere. Ancak 2022 Temmuz ayı itibariyle başlayan tırmanış, Eylül ayındaki olaylarla birlikte 3.700’ün üzerine çıkmıştı.
Dolar bazında ise 2018 yılında yaşanan kur atakları ile görülen düşüş trendinin tam ortasında olmasına rağmen düşüş trendi net bir şekilde görülüyor.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Lideri Prof.
En dikkat çekici borsa paylaşımı ise özellikle düşüşlerde isyan bayrağını çeken Metin Külünk’ten geldi. Borsadaki gerilemeyi bir bağımsızlık mücadelesi olarak değerlendiren iktidar partisinin eski Milletvekili Külünk, gerekirse borsanın seçimlere kadar kapatılmasını talep etti.
Metin Külünk’ün giriş olduğunu belirttiği Borsa’daki hesap oranlarında yabancı yatırımcıların durumu böyle görünüyordu. 2012-2020 döneminde yüzde 61 ile 66 arasında olan yabancı payı, 2020’de gerileyerek 2023 prestijiyle yüzde 29 mertebesinde kaldı.
Ayrıca TVF’nin özellikle deprem felaketlerinden sonra Borsa’da destek görevi yaptığı bilinirken, hisse alım-satım hisselerinin paylaşımındaki oynak hareketlerde kamu kurumlarının net satıcı konumunda olması da dikkat çekti. satış görünümü.
Piyasalarda aktif olanların da yorum yaptığı görüldü.
Sosyal medyada finans alanına ait yazılar ile çok sayıda takipçisi olan hesaplar,
Piyasalara hakim isimlerin borsa paylaşımları da dikkat çekti.
Borsada yatırımınız var mı?
Yoksa nakit para ödemeyeli çok mu uzun zaman oldu? Yorumlarda buluşalım.
haber-kahta.xyz